Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Dziadkowicach

Warzywo tygodnia - Marchewka 12-16.04.2021r.

Marchew ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze oraz niską cenę powinna być stałym elementem naszej diety. Szczególnie bogata jest w witaminę A, a konkretnie jej roślinną prowitaminę beta-karoten. Oprócz niej zawiera także szereg innych substancji odżywczych. Są to między innymi witamina K, witamina C, witamina B6, kwas foliowywitamina B3, witamina B1, witamina E, witamina B2, kwas pantotenowy, potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, pektyny i błonnik. Jej wartość kaloryczna to zaledwie 41 kcal w 100 gramach owocu.

7 właściwości zdrowotnych i leczniczych marchwi

1. Marchew wpływa pozytywnie na wzrok

2. Marchew przeciwdziała miażdżycy

3. Marchew pomaga walczyć z namiarem wolnych rodników

4. Marchew oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy

5. Marchew wpływa na produkcję kolagenu

6. Marchew pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II

7. Marchew wpływa pozytywnie na wygląd skóry